Check engine light on and vehicle health report reporting issues

Discussion in 'Fiesta ST Maintenance' started by AlanBDahl, Mar 10, 2015.

  1. AlanBDahl

    AlanBDahl Active Member

    My CEL came on yesterday for the second time. The first time it happened was about 6 months ago and despite it being set when I dropped it off at the dealer it was not illuminated when they started it in the morning and no codes were set. This time it stayed on for the 10 minute drive home but then 2 hours later was off again and it has not come back on despite the 70 or so miles I drove today. The dealer says no CEL = no codes. I’m wondering if I need to carry around a code reader to catch it in action?

    I ran a vehicle health report right after the code came on but it didn’t tell me much beyond “Status: Urgent Service Required/Malfunction Indicator Light - Regulartory” and a bunch of lawyerese. I also got a “Urgent Brake Warning” message on the VHR which may be related to the fact that I had a shop put on non-Ford (Porterfield) brake pads and new rotors a couple of weeks ago. Are the non-Ford pads missing some electronic sensors or perhaps something was not assembled right? What should I look for?
     
  2. Register or Sign in

    Advertisement Sponsor

     
  3. RodMoe

    RodMoe Well-Known Member

    I had/have (Rears wore out in a week of tracking the car Fronts are fine) Porterfields with Stoptech cryo rotors for 6 months now with no warning lights and have since gone to Hawk rear pads with no issues was the parking brake set when you did the help report ? or maybe they bumped a wheel sensor out of alignment.. just guessing here though.. Code reader sounds like a cheap easy way to catch it in the act though..
     
  4. AlanBDahl

    AlanBDahl Active Member

    I've had the Porterfields on for two weeks and have done one autocross which is where the issues began. I did have the parking brake on as you gave to run the VHR with the engine running. Is there some requirement the the parking brake not be engaged while the VHR is being ran?
     
  5. jariten

    jariten Member

    The urgent brake warning is most likely because you had the parking brake set when you ran the report. It's a dumb system. Run it again without the parking brake and that should clear.
     
    RodMoe likes this.
  6. RodMoe

    RodMoe Well-Known Member

    Yup as posted above it is a goofy way to do things
     
  7. AlanBDahl

    AlanBDahl Active Member

    That does appear to be the case. Now both of the malfunctions no longer appear though I have a 0% oil life indicated after 2000 miles. I am going to ignore that as one more glitch and just hope the CEL doesn’t come on again.
     
  8. RodMoe

    RodMoe Well-Known Member

    I lost track did the and by they I mean FORD ever resolve the oil reset issue ?
     

Share This Page